Rancho Los Pinos jest sprzymierzeńcem natury

Rancho Los Pinos jest sprzymierzeńcem natury

Z centrami produkcyjnymi w San Quintín i Vizcaíno w stanie Baja California, Rancho Los Pinos wyznacza standardy produkcji, pakowania i sprzedaży warzyw w północno-zachodnim Meksyku. Znana z jakości i zaangażowana w zrównoważony rozwój i dobrobyt pracowników, jest punktem odniesienia w branży.

Play

Rancho Los Pinos, założone w 1950 roku przez Don Luisa Rodrígueza Aviñę, szczyci się ponad 70-letnim doświadczeniem w rolnictwie. Na 610 hektarach chronionych gruntów rolnych ranczo produkuje różne odmiany pomidorów i ogórków, a także 55 hektarów brukselki rocznie. Uprawy te są dystrybuowane na rynki w Azji, Europie, Ameryce Północnej i w kraju.

Duża skala produkcji, wysokie zapotrzebowanie na wodę i presja szkodników stawiają przed zespołem Los Pinos wyzwanie poszukiwania innowacyjnych rozwiązań w zakresie zrównoważonego rozwoju. W ciągu ostatnich 20 lat udało im się zmniejszyć zużycie wody o 65% i zminimalizować zużycie pestycydów poprzez wdrożenie programów kontroli biologicznej i naturalnego zapylania.

Długa i coraz bardziej zrównoważona droga do nauki i sukcesu

Współpraca między Koppert i Rancho Los Pinos obejmuje ponad 20 lat, począwszy od naturalnych programów zapylania i ewolucji w kierunku biologicznej kontroli wciornastków i innych szkodników. "Poleciłem Koppert ze względu na ich sprawną logistykę w dostarczaniu niezbędnych materiałów: biologicznych produktów kontrolnych, zapylaczy i narzędzi, takich jak pułapki Rollertrap do monitorowania szkodników migrujących" - powiedział Eduardo Chan, kierownik produkcji farmy, który widział sukces Koppert z pierwszej ręki.

"Zdaliśmy sobie sprawę, że włączenie zapylaczy i kontroli biologicznej do naszych upraw znacznie zmniejszyło naszą zależność od pestycydów o dużym wpływie" - zauważył José Antonio Cruz, dyrektor generalny Grupo Los Pinos. "Wspólnie nauczyliśmy się produkować lepszą, zdrowszą żywność i prawie wyeliminowaliśmy pestycydy w produkcji pomidorów i ogórków. Jesteśmy bardzo dumni z tego osiągnięcia".

W Rancho Los Pinos postanowili kontynuować wdrażanie polityk i technologii w celu zminimalizowania wpływu na środowisko. Pozwoliło im to na rozwój i wzmocnienie konkurencyjności na rynkach międzynarodowych.

Dzięki zastosowaniu systemów biologicznych Koppert, producenci na całym świecie zmniejszyli swój wpływ na środowisko poprzez drastyczne ograniczenie stosowania pestycydów chemicznych. Ponadto, wspólnie z nimi opracowano najnowocześniejsze rozwiązania, które umożliwiły im zwiększenie wydajności i rentowności upraw. Ciągła współpraca między rolnikami a firmą Koppert jest zgodna z jedną z jej podstawowych wartości: pracą na rzecz hodowców.