Chrysoperla carnea

Chrysoperla carnea do zwalczania szkodników

Chrysoperla carnea, powszechnie znana jako szubienica zielona, jest pożytecznym owadem wykorzystywanym w rolnictwie jako naturalny drapieżnik różnych szkodników. Należy do rodziny Chrysopidae z rzędu Neuroptera. Jej celem są mszyce, gąsienice, wciornastki, wełnowce i inne owady o miękkich ciałach, które są szkodliwe dla roślin. W rolnictwie Chrysoperla carneajest wykorzystywana jako biologiczny czynnik kontrolny do zwalczania populacji szkodników. Larwy szubaków zielonych są szczególnie skutecznymi drapieżnikami.

Sznurówka zielona Chrysoperla carnea jest wykorzystywana do zwalczania następujących szkodników:

Naturalny wróg Chrysoperla carnea jest dostępny w Koppert jako Chrysopa i Chrysopa-E.

Play

Jak stosować Chrysoperla carnea

Sznurówka Chrysoperla carnea jest dostępna w butelkach (Chrysopa).

  • Przed użyciem należy delikatnie wstrząsnąć butelką lub wiadrem
  • Nanieść na zaatakowane liście
  • W przypadku zabiegów w gorących punktach należy zastosować Chrysopa bezpośrednio w silnie dotkniętych obszarach.
  • Produkt może być stosowany na płytach z wełny mineralnej, na liściach, za pomocą skrzynek aplikacyjnych Dibox lub rozprowadzany przez Air(o)bug.

Dawkowanie preparatu Chrysopa zależy od klimatu, uprawy i zagęszczenia szkodników i powinno być zawsze dostosowane do konkretnej sytuacji. Wprowadzanie należy rozpocząć natychmiast po wykryciu pierwszych szkodników w uprawie. Dawki zwykle wahają się od 2-20 na m2/wydanie. Uwolnienia powinny być dokonywane tylko na zaatakowanych obszarach i powtarzane w tygodniowych odstępach, aż do osiągnięcia kontroli. Skonsultuj się z doradcą Koppert lub uznanym dystrybutorem produktów Koppert w celu uzyskania porady na temat najlepszej strategii w danej sytuacji.

Najlepsze warunki do stosowania Chrysoperla carnea

Chrysoperla carnea jest skuteczna w szerokim zakresie temperatur, w tym w niskich temperaturach (średnio > 12°C/54°F). Najskuteczniejsza jest w temperaturze 20-28°C (68-82°F).

Zachowanie żywieniowe Chrysoperla carnea

Larwy szmacianki szukają ofiary losowo na roślinie. Ich skuteczność jest poważnie ograniczona przez obecność włosków na liściach. Larwy nie są łatwe do zaobserwowania i są aktywne głównie w nocy, chowając się pod rośliną lub brzegiem doniczki w ciągu dnia. Larwy chwytają ofiarę od dołu i unoszą ją w szczękach. Ofierze wstrzykiwany jest płyn ślinowy, który trawi zawartość ciała, która jest następnie wysysana. Ofiara może być czasami większa niż sama larwa. Średnio larwa zjada 300-400 mszyc różnej wielkości podczas swojego rozwoju, chociaż rzeczywista ilość zależy od gatunku ofiary i temperatury. Gdy ofiar jest niewiele, larwy mogą uciekać się do kanibalizmu, przy czym starsze larwy zjadają młodsze. Jaja są często ignorowane, ponieważ stoją na szypułkach. Osobniki dorosłe nie przyczyniają się do kontroli biologicznej. Żywią się wyłącznie pyłkiem, nektarem i spadzią, a większość z nich wylatuje ze szklarni.

Cykl życiowy Chrysoperla carnea

Hodowcy mogą rozpoznać różne etapy życia szubienicy zielonej, Chrysoperla carnea, podczas stosowania jej jako produktu biokontroli, obserwując jej wyraźne cechy fizyczne na każdym etapie. Oto jak hodowcy mogą zidentyfikować różne etapy życia:

  • Stadium jaja: Jaja szubienicy zielonej są małe, owalne i zwykle składane pojedynczo lub w małych skupiskach na liściach roślin lub w pobliżu siedlisk ofiar. Są one bladozielone lub białe i są przymocowane do podłoża za pomocą smukłej szypułki. Larwy zjedzą prawie wszystko, co zawiera zawartość, którą mogą zassać za pomocą aparatu gębowego.

  • Stadium larwalne: Larwy szubienicy zielonej Chrysoperla carnea mają od 2 do 10 mm długości. Mają duże, wystające do przodu szczęki i dobrze rozwinięte odnóża. Larwa jest bezbarwna i przezroczysta po wykluciu, później staje się kremowa do jasnobrązowej. Głowa jest jasnoszara, z czarnymi oczami, ciemnymi aparatami gębowymi i czułkami, z dwoma zbiegającymi się ciemnobrązowymi pasami grzbietowymi, które stają się szersze w kierunku tyłu. Przez ciało przebiegają dwa czekoladowo-brązowe lub czerwono-brązowe pasy.

  • Stadium poczwarki: Poczwarki Chrysoperla carnea są zwykle oddzielone od siebie, ale czasami pojawiają się w grupach, gdy zagęszczenie populacji jest szczególnie wysokie. Rozwój poczwarki jest widoczny na zewnątrz. Zewnętrzny kokon ma 8 mm długości i 4 mm grubości. Wewnętrzny kokon jest bardziej gęsty, białawy i jajowaty, ma około 3 mm długości i 2,5 mm grubości. Przestrzeń pomiędzy wewnętrznym i zewnętrznym kokonem jest wypełniona drobną, luźną taśmą. Kokony można znaleźć przyczepione do górnej lub dolnej powierzchni liści, w różnych innych osłoniętych miejscach, a nawet na ziemi.

  • Stadium dorosłe: Dorosłe szubienice zielone mają 23-30 mm długości, są smukłe, żółto-zielone, z żółto-białym paskiem grzbietowym i złotymi oczami. Mają duże, przezroczyste skrzydła z drobnymi zielonymi żyłkami. Skrzydła nie mogą być złożone, a w spoczynku są trzymane jak namiot nad brzuchem. Tylne skrzydła są nieco mniejsze niż przednie. Dorosła samica składa owalne jaja na przezroczystych szypułkach, przymocowanych do górnej lub dolnej powierzchni liści. Długość tych szypułek jest bardzo zmienna, ale wynosi średnio 3,5 mm.